Badanie nietolerancji pokarmowej

Nietolerancja pokarmowa

Badanie nietolerancji pokarmowej polega na pomiarze specyficznych pokarmowo IgG za pomocą nowoczesnych narzędzi o wysokiej wartości diagnostycznej. Badanie wskaże produkty, które mogą być przyczyną twoich dolegliwości. Poniższe panele obejmują szeroki zakres produktów od tych powszechnie spożywanych w tradycyjnej, polskiej kuchni, jak  pochodzących z różnych regionów świata. Każdy panel zawiera produkty najczęściej wywołujące reakcję. Ze względu na to, że często nawet najmniej kluczowy w diecie produkt może przyczyniać się do odczuwanych dolegliwości, warto rozważyć wykonanie jednego z szerszych paneli.

Badanie funkcjonalności przewodu pokarmowego

Badanie funkcjonalności przewodu pokarmowego

Dysbiozy i przedłużające się stany zapalne w układzie pokarmowym mogą prowadzić do zaburzeń homeostazy, co ma istotny wpływ na kondycję całego organizmu. Powiązane są z zaburzeniami przepuszczalności bariery jelitowej (ang. leaky gut syndrome), które są uważane za jedną z możliwych przyczyn wzrostu występowania wielu chorób o charakterze przewlekłym m. in. chorób autoimmunologicznych i nadwrażliwości na pokarmy. Stan błony śluzowej jelita ma istotny wpływ na pojawienie się alergii i nietolerancji pokarmowej, dlatego badania oceniające funkcjonalność jelit to narzędzie uzupełniające, dające szerszy obraz twojego stanu zdrowia.

Badanie predyspozycji genetycznych

badania genetyczne

Wykonując badanie logo w kierunku 45 polimorfizmów genetycznych dowiesz się w jaki sposób geny wpływają na metabolizm spożywanej żywności i składników w niej zawartych oraz jak kształtują twoje nawyki żywieniowe. Poznasz również jak pokarmy i składniki odżywcze, które spożywasz wpływają na odpowiedź twoich genów. Wynik badania wykaże jakie jest ryzyko przewlekłych, dietozależnych schorzeń i jak można zminimalizować ryzyko ich wystąpienia. Dodatkowo dowiesz się, jakie masz ryzyko kontuzji oraz jak geny wpływają na wytrzymałość i aktywność fizyczną.