Badanie funkcjonalności przewodu pokarmowego

Dysbiozy i przedłużające się stany zapalne w układzie pokarmowym mogą prowadzić do zaburzeń homeostazy, co ma istotny wpływ na kondycję całego organizmu. Powiązane są z zaburzeniami przepuszczalności bariery jelitowej (ang. leaky gut syndrome), które są uważane za jedną z możliwych przyczyn wzrostu występowania wielu chorób o charakterze przewlekłym m. in. chorób autoimmunologicznych i nadwrażliwości na pokarmy. Stan błony śluzowej jelita ma istotny wpływ na pojawienie się alergii i nietolerancji pokarmowej, dlatego badania oceniające funkcjonalność jelit to narzędzie uzupełniające, dające szerszy obraz twojego stanu zdrowia.


GutFlora

Badanie laboratoryjne GutFlora umożliwia ocenę składu mikroflory jelitowej i diagnostykę dysbioz układu pokarmowego.

Badanie jest ilościową oceną głównych grup bakterii tlenowych, beztlenowych oraz grzybów znajdujących się w jelicie.

Cel badania: diagnostyka dysbioz układu pokarmowego Co badamy: skład ilościowy kału pod kątem mikroorganizmów znajdujących się w jelicie

  • bakterie tlenowe Escherichia coli, Enterococcus sp., Enterobacter sp., Proteus sp., Pseudomonas sp., Serratia sp., Hafnia sp., Klebsiella sp., Providencia sp., Morganella morganii, Citrobacter sp.;
  • bakterie beztlenowe Bacterioides sp., Bifidiobacterium sp., Lactobacillus sp., Clostridium sp.;
  • grzyby Geotrichum candidum, Candida sp., Pleśń

Materiał do badania: kał Czas oczekiwania na wynik: 15 dni roboczych od momentu zarejestrowania próbki w laboratorium


GutFlora Plus

Celem badania GutFlora+ oprócz ilościowej oceny głównych grup bakterii tlenowych, beztlenowych oraz grzybów, jest ocena wydajności procesu trawienia oraz markerów zapalnych.

Badanie jest nieinwazyjne i może wskazać czy badana osoba jest narażona na rozwój nadwrażliwości pokarmowych (szczególnie IgG-zależnej), bądź czy w jelicie toczą się procesy zapalne. Badanie GutFlora+ to istotna diagnostyka w prewencji poważnych chorób. Badanie obejmuje następujące parametry

  • ocenę składu mikrobiologicznego kału (informacje przy badaniu GutFlora)
  • konsystencję i pH kału – które dają informację o przebiegu procesów trawiennych w przewodzie pokarmowym.
  • pozostałości trawienia tłuszczów, białek i cukrów – które kompleksowo pozwalają na ocenę procesów trawienia i wchłaniania na całym odcinku przewodu pokarmowego.
  • sekrecyjną immunoglobulinę A (sIgA) – której poziom jest związany z obecnością antygenów pochodzących z pokarmu, bakterii, grzybów i wirusów. Przeciwciało wydzielnicze sIgA pełni bardzo istotną rolę w odporności związanej z błonami śluzowymi, w tym błoną śluzową jelita, neutralizując antygeny obecne w przewodzie pokarmowym.
  • krew utajoną w kale – której dodatni wynik może wskazywać na krwawienie z przewodu pokarmowego i być sygnałem poważnych schorzeń.
  • elastazę trzustkową  której niskie stężenie może oznaczać nieprawidłowe funkcjonowanie trzustki, co ma wpływ na procesy trawienne. Oznaczenie stężenia elastazy trzustkowej jest bezpośrednim wskaźnikiem ilości wydzielanego przez trzustkę enzymu, który nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym.
  • alfa-1-antytrypsynę – której stężenie gwałtownie wzrasta w wyniku reakcji zapalnej toczącej się np. w jelicie. Badanie w kale alfa-1-antytrypsyny, która nie jest trawiona przez enzymy jelitowe, wykazuje dobrą korelację z wynikami oznaczeń zespołu utraty białek uzyskanymi metodą izotopową.
  • kalprotektynę – która jest markerem chorób nowotworowych i zapalnych przewodu pokarmowego oraz wskaźnikiem różnicującym pacjentów z jelitem drażliwym (IBS, ang. Irritable Bowel Syndrome) i pacjentów z chorobami zapalnymi jelit (IBD, ang. Inflammatory Bowel Disease).

Cel badania: diagnostyka dysbioz układu pokarmowego i ocena funkcjonalności układu pokarmowego Co badamy: skład ilościowy kału pod kątem mikroorganizmów znajdujących się w jelicie oraz parametry laboratoryjne oceniające funkcjonalność układu pokarmowego

  • bakterie tlenowe Escherichia coli, Enterococcus sp., Proteus sp., Pseudomonas sp., Serratia sp., Hafnia sp., Klebsiella sp.;
  • bakterie beztlenowe Bacterioides sp., Bifidiobacterium sp., Lacto-bacillus sp., Clostridium sp.;
  • grzyby Geotrichum candidum, Candida sp.;
  • konsystencja i pH kału, pozostałości trawienia tłuszczów, białek i cukrów, obecność krwi utajonej, sekrecyjna immunoglobulina A (sIgA), elastaza trzustkowa, alfa-1-antytrypsyna, kalprotektyna.

Materiał do badania: kał Czas oczekiwania na wynik: 22 dni robocze od momentu zarejestrowania próbki w laboratorium


Parazyt

Badanie w kierunku pasożytów pozwala na wykrycie w próbkach kału jaj i dorosłych postaci pasożytów (cyst pierwotniaków, przywr, tasiemców, nicieni).

Badanie obejmuje również diagnostykę immunologiczną (metoda immunoenzymatyczna – ELISA) w kierunku pierwotniaka G. lamblia, który powoduje chorobę zwaną lambliozą. Objawy inwazji pasożytniczych

  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe (przewlekłe biegunki, zaparcia, gazy, wzdęcia, zgaga, bóle brzucha, mdłości i wymioty itp.)
  • zespół złego wchłaniania,
  • świąd odbytu,
  • bóle głowy i migreny, depresja, zaburzenia snu,
  • wysypka skórna,
  • utrata masy ciała, niedożywienie.

Cel badania: diagnostyka inwazji pasożytów Co badamy: obecność jaj i dorosłych postaci pasożytów: m. in. Taenia solium i Taenia saginata (tasiemce), Ascaris lumbricoides (nicienie) oraz stężenie IgG i IgM przeciw pierwotniakowi Giardia lamblia Materiał do badania: kał Czas oczekiwania na wynik: 15 dni roboczych od momentu zarejestrowania próbki w laboratorium


Zonulina

Czy twoja bariera jelitowa funkcjonuje prawidłowo?

Teraz możesz to sprawdzić wykonując jedno proste badanie oceniające stężenie białka zonuliny w surowicy. Odkryte 15 latem temu białko – zonulina (Fasano et al., 2000), okazało się przełomowe w zrozumieniu mechanizmów powstawania niektórych chorób autoimmunologicznych. Zonulina jest białkiem biorącym udział w regulacji przepuszczalności szczelin międzykomórkowych nabłonka jelita (enterocytów). Zmiany tego typu mogą zaburzać homeostazę immunologiczą w jelitach. Podwyższone stężenie zonuliny obserwuje się u osób cierpiących na choroby takie jak celiakia, cukrzyca typu I, reumatoidalne zapalenie stawów czy stwardnienie rozsiane, sugerując tym samy na udział zonuliny w patomechanizmie tych schorzeń. Cel badania: diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego

Co badamy: stężenie białka zonuliny Materiał do badania: surowica Czas oczekiwania na wynik: 15 dni roboczych od momentu zarejestrowania próbki w laboratorium


Candida albicans

Candida albicans należy do rodzaju drożdżaków, które w warunkach fizjologicznych bytują na powierzchni błon śluzowych (jamy ustnej, jelit, pochwy).

Jednak w niekorzystnych warunkach spowodowanych głównie obniżeniem sprawności układu odpornościowego, bądź zaburzeniem mikrobioty jelitowej, C. albicans może ulegać nadmiernemu przerostowi, powodując chorobę nazywaną kandydozą. Objawy kandydozy Konsekwencją przerostu jest wytwarzanie przez drożdżaka toksyn, które mogą być przyczyną szeregu objawów. Kandydoza może manifestować się ze strony różnych narządów, a jej objawy mają mniej lub bardziej specyficzny charakter:

  • Zaburzenia żołądkowo-jelitowe, jak biegunka, zaparcia, nudności, wzdęcia po jedzeniu,
  • Świąd odbytu,
  • Ustne lub pochwowe grzybice,
  • Pieczenie w ustach i biały język,
  • Zapalenie kątów ust (tzw. zajady),
  • Przewlekłe zmęczenie i depresja,
  • Problemy z koncentracją,
  • Wahania nastroju,
  • Bóle głowy i migreny,
  • Bóle stawów i mięśni,
  • Apetyt na słodycze,
  • Nietolerancja alkoholu.
Cel badania: serologiczna diagnostyka kandydozy Co badamy: stężenie IgG i IgM przeciw antygenom Candida albicans we krwi, czyli odpowiedź organizmu na zakażenia C. albicans w różnych narządach, nie tylko w obrębie układu pokarmowego Materiał do badań: krew żylna lub włośniczkowa pobrana z palca (300 µl) Czas oczekiwania na wynik: badanie wykonywane jest pod koniec każdego miesiąca

Badanie funkcjonalności przewodu pokarmowego