Badanie nietolerancji pokarmowej polega na pomiarze specyficznych pokarmowo IgG za pomocą nowoczesnych narzędzi o wysokiej wartości diagnostycznej. Badanie wskaże produkty, które mogą być przyczyną twoich dolegliwości. Poniższe panele obejmują szeroki zakres produktów od tych powszechnie spożywanych w tradycyjnej, polskiej kuchni, jak pochodzących z różnych regionów świata. Każdy panel zawiera produkty najczęściej wywołujące reakcję. Ze względu na to, że często nawet najmniej kluczowy w diecie produkt może przyczyniać się do odczuwanych dolegliwości, warto rozważyć wykonanie jednego z szerszych paneli.
FoodDetective™
Szybka metoda wykrywania we krwi przeciwciał klasy G dla składników pokarmowych. Wynik jest widoczny po 40 minutach i pozwala jakościowo określić podniesiony poziom przeciwciał IgG specyficznych dla 59 pokarmów (w 46 grupach).
FoodPrint® 220+
Najbardziej szczegółowe badanie pozwalające na wykluczenie reakcji krzyżowych pomiędzy pokarmami. Polecany w przebiegu chorób alergicznych i autoimmunologicznych. Pozwala na skomponowanie kompleksowych zaleceń żywieniowych opartych o indywidualny profil nietolerancji pokarmowej.
FoodPrint® 160+ Wegetariański
Badanie jest dedykowane dla grupy osób nie spożywających mięsa, ryb i owoców morza. Dieta wegetariańska stanowi podstawę zdrowej diety, ale czy mamy pewność, że spożywana żywność jest przez nas tolerowana? Zboża, nabiał, a nawet warzywa i owoce mogą być źródłem różnych przewlekłych objawów.
FoodPrint® 120+
Panel uwzględniający wszystkie grupy produktów spożywczych. Zalecany osobom dorosłym i dzieciom, które mają przewlekłe dolegliwości.
FoodPrint® 80+
Najmniejszy panel oparty o technikę mikromacierzową. Zawiera różne grupy produktów jak nabiał, zboża, warzywa, owoce, ryby, mięso, owoce morza, orzechy, jak i przyprawy. Zalecany wszystkim osobom zmagającymi się z przewlekłymi schorzeniami.
FoodTest 110
Optymalny panel uwzględniający wszystkie grupy produktów spożywczych. Zalecany w przewlekłych objawach zarówno osobom dorosłym, jak i dzieciom. Pozwala na skomponowanie diety eliminacyjnej opartej o bardzo różnorodną ilość produktów.
FoodTest 40
Panel obejmujący podstawowe produkty m.in jaja (z rozróżnieniem na żółtko i białko), mleko, pszenicę, orzechy i białko gliadynę (gluten). Jednak w celu pełniejszej diagnozy zaleca się wybranie większego panelu.
Porównanie właściwości paneli
|
|
Lista badanych produktów w poszczególnych panelach SPRAWDŹ TUTAJ.
Oferowana przez nas diagnostyka nietolerancji pokarmowej opiera się o zasadę metody ELISA (ang. Enzyme-Linked ImmunoSorbet Assay, czytaj więcej: Metoda immunoenzymosorpcyjna – ELISA). Testy spełniają standardy wyrobów medycznych do diagnostyki in vitro (IVDD98/79EC), charakteryzują się wysoką czułością, swoistością i powtarzalnością wyników, które są autoryzowane przez diagnostę laboratoryjnego. Dodatkową zaletą diagnostyki Cambridge Diagnostics jest wykonywanie badań z niewielkiej ilości krwi włośniczkowej pobranej w prosty i nieinwazyjny sposób z palca.
Metoda immunoenzymosorpcyjna – ELISA
Metoda ELISA jest metodą powszechnie stosowaną w immunodiagnostyce. Pozwala na wykrycie i oszacowanie stężenia badanego białka (np. antygenu lub przeciwciał) we krwi pacjenta poprzez użycie odpowiednich przeciwciał monoklonalnych. Metoda ta charakteryzuje się wysoką czułością, swoistością i powtarzalnością wyników, a dodatkowo jest łatwa do wystandaryzowania. Badanie rozpoczyna się od rozcieńczenia próbki krwi, a następnie jest inkubowana z antygenami unieruchomionymi w dołkach reakcyjnych (np. płytki pleksiglasowej). Po spłukaniu niezwiązanych składników krwi, do dołków dodawane są monoklonalne przeciwciała II-rzędowe sprzężone z enzymem (peroksydazą chrzanową). W czasie drugiej inkubacji zostają one związane z przeciwciałami unieruchomionymi na podłożu. Niezwiązane przeciwciała II-rzędowe są usuwane podczas płukania, a do dołków dodawany jest roztwór zawierający tetrametylobenzydynę (TMB) oraz substrat dla enzymu, mający za zadanie wykrycie specyficznie związanych przeciwciał. W celu przerwania reakcji enzymatycznej dodaje się roztwór zatrzymujący (np. roztwór kwasu siarkowego), co powoduje zmianę barwy reakcji. Następnie za pomocą spektrofotometru mierzy się gęstość optyczną przy odpowiedniej długości fali (np. przy 450 nm). Poziom intensywności zabarwienia studzienek reakcyjnych jest zależny od stężenia produktu reakcji enzymatycznej, a tym samym proporcjonalny do stężenia przeciwciał we krwi pacjenta.
Wyniki testów są bardzo często wyrażane w tzw. jednostkach międzynarodowych (IU – international unit) na mililitr, wynika to z zasady na jakiej działa metoda. Jednostki międzynarodowe są jednostkami umownymi lub względnymi, dla każdego testu są one określane w sposób indywidualny.